Kam na výlet II.

25.02.2011 12:44

Tříjezerní slať

Tříjezerní slať leží ve výšce přes 1000 m na svahu Oblíku v I. zóně Národního parku Šumava.
Pojmenovaná je podle tří rašelinných jezírek, z nichž největší má rozlohu 7 arů a hloubku 2 m. Voda v jezírkách má tmavohnědé zbarvení.
Porost rašeliniště tvoří mimo obvyklé rašeliništní flóry i klečovitá borovice blatka a smrky. Kolem jezírek poletuje velké množství pestře zbarvených vážek.
Přístup ke slati je buď z Modravy nebo z Rokyty - pěšky i na kole. Tříjezerní slatí prochází po povalovém chodníku 250 m dlouhá okružní Naučná stezka Tříjezerní slať, která má 11 zastávek vysvětlující vznik i vývoj této slati.

Jezerní slať

Jezerní slať, někdy také nazývaná Kvildská, se rozprostírá ve výšce 1058 –1075 m v prostoru mezi obcemi Kvilda a Horská Kvilda na rozvodí mezi Otavou a Vltavou. Svou rozlohou je čtvrtou největší slatí na Šumavě a jedním z nejstudenějších míst na našem území.
Převážnou část rašeliniště tvoří klečová forma borovice blatky a vzácná rašelinná květena. Žijí tady i některé vzácné druhy živočichů – např. myšivka horská a rejsek horský.
Vstup do rezervace umožňuje 300 m dlouhá Naučná stezka Jezerní slať, která začíná z parkoviště u silnice Kvilda – Horská Kvilda. U vstupu je postavena vyhlídková věž se dvěma patry, která umožňuje pěkné výhledy na téměř celé rašeliniště. Stezka vede po povalovém chodníčku, kde je několik velkých panelů s informacemi. V zimním období je rašeliniště uzavřeno, aby nebylo narušeno zimoviště chráněných druhů živočichů.

—————

Zpět